Elektronik Terazi Nerede Kullanılır?

19 elektieik

Günlük hayatımızda birçok yerde kullandığımız elektronik teraziler, tartım işini yapmak için kullanılır. Mekanik ibreli terazi ve dijital terazi olarak iki çeşit terazi vardır. Başlarda manuel olarak kullanılan tartılara, teknolojinin gelişmesiyle dijital kullanım geliştirilmiştir ve birçok fonksiyon eklenmiştir. Bu cihazlar otomatik tartım yaparlar.

Tartım cihazlarının farklı türleri bulunmaktadır. Elektronik tartı türleri içerisinde günlük hayatımızda en sık karşılaştığımız tür, manavlarda, marketlerde, kasaplarda vs. karşılaştığımız. Bunun yanında endüstriyel sektörlerde ve laboratuvarlarda kullanılan versiyonları da vardır ve çok fonksiyonlu olup birçok özelliği içerinde barındırdıklarından çoğu sektöre kolaylık sağlamaktadır.

Dijital terazi nedir?

Genel olarak loadcell ve bir göstergeden oluşur. Loadcell ağırlığı koyduğumuz yüzeyin altında kalan elektronik bir devre ekipmanıdır. Ağırlığı bu yüzeyin üzerine koyduğumuz anda loadcell de milimetrik gerilmeler olur ve loadcell elektrik sinyalleri üretir ardından bu sinyalleri göstergeye yollar. Üzerinde sıfırlama tuşu, dara alma tuşu, ayarlama tuşu ve ağırlığı gösteren bir ekran bulunan kısma gösterge denir. Gösterge kısmı loadcellden gelen bu elektrik sinyallerini çözümler ve ekranda kilogram formatına dönüştürür.

Dijital Terazinin Özellikleri?

Genellikle bu cihazların kapasiteleri düşük olur fakat doğruluk dereceleri yüksek sonuçlar vermektedir. Çeşitli tartım birimleri vardır. LCD gösterge ekranı mevcuttur. Batarya ile kablosuz da kullanılabilmektedir. Gelişmiş dijital terazilerde, Ethernet bağlantı noktası, RS202 bağlantı noktası, yazıcı bağlantısı, Wifi noktası gibi bağlantı noktası özellikleri bulunmaktadır. Bunun yanında bu tarz cihazlarda tuş takımı olmasa dahi kullanılabilme özellikleri vardır. Otomatik kalibrasyon özellikleri sayesinde kendi dengelerini kendileri kurabilmektedirler.

Dijital Terazi Nerede Kullanılır?

Dijital teraziler genel olarak laboratuvarlarda kullanılmaktadır. Bunun yanında endüstiriyel sektörlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Tıp sektörü başta olmak üzere eczacılık, kozmetik, ilaç sanayi gibi sektörlerde kullanılmaktadır.

Tartım cihazı türleri nelerdir?

Baskül:

Yüksek seviyede tartım işini yapan cihazlardır. Yapı olarak 3 bölümden oluşur. Bunlar, İndikatör, loadcell ve kefedir. Basküllerde en önemli ilke doğru loadcell ve indikatörü seçmektir. Tartım yapmak istediğimiz kiloya göre, o kiloya uygun loadcell seçimi yapılması gerekmektedir. İndikatör seçiminde ise dikkat etmemiz gereken husus, kullanılacak ortama uygun olarak su geçirmez, toz geçirmez gibi özelliklere göre tercih edilmesi gerekir. Doğru indikatör seçimi ile uzun yıllar kullanabileceğiniz bir baskül sahibi olabilirsiniz.

Vinç Kantarı:

Tartım işini en yüksek seviyelerde ağırlıkla yapabilen cihazlardır. Vinç kantarı genel olarak çok yüksek kapasitede ölçüm yapabilir ve yüksek hacimli tartım yapma gereği duyulan sektörlerde yaygınlıkla kullanılır. Vinç kantarı askılı bir sisteme sahiptir. Altında bir kanca bulunur ve yük buraya asılır. Gösterge ekranı diğer tartım cihazlarında olan mantıkla çalışır ve ağırlığı gösterir. Genellikle yerden yüksek olduğundan sıfırlama ve dara alma işlemini yapmak için kumanda kullanılır. Ekrandaki yazının okunmasını kolaylaştırmak adına, ışıklı büyük göstergesi bulunur. Kullanıldığı sektörlerde ağır toz ve nem bulunduğundan o koşullara uygun olarak toza ve neme dayanıklı bir biçimde üretilmiştir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık